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The Arkansas Ethics Commission (the “Commission™) has received a written advisory opinion
request from Ms. Bilenda Harris-Ritter, an attorney in Maumelle, Arkansas. In her request, Ms.
Harris-Ritter asks the following questions under Ark. Code Ann. § 21-8-701(d)(3)(A):

) Whether a Justice of the Peace who receives more than $1,000 in a
calendar year from fees received for conducting marriage ceremonies, as
part of his or [her] duties as a Justice of the Peace, is required by law to
report that income on his or her Statement of Financial Interest [“SFI”]?

and, if so,

(ii) Is the Justice of the Peace listed as the employer since he or she alone
retains the fee?

As an initial matter, the Commission notes that there does not appear to be any authority which
empowers a Justice of the Peace to charge a “fee” for performing a marriage ceremony. The
term “fee” is defined in Black’s Law Dictionary, Ninth Editior (2009) to mean:

[a] charge for labor or services, esp. professional services.

With respect to fees, the Attorney General has issued an opinion, Op. Att’y Gen. 2008-032,
which specifically addressed whether it was permissible for a Justice of the Peace to legally
charge a “fee” for performing a marriage ceremony. The answer to that question was “no.” The
opinion went on to state that there is no state statute or any county ordinances that currently
authorizes Justices of the Peace to charge fees for solemnizing marriages. It also cited
Amendment 55 to the Arkansas Constitution, specifically § 5 thereof, which provides as follows:

Compensation of each county officer shall be fixed by the Quorum Court within
a minimum and maximum to be determined by law. Compensation may not be
decreased during a current term; provided, however, during the interim, from the
date of adoption of this Amendment until the first day of the next succeeding
month following the date of approval of salaries by the Quorum Court, salaries
of county officials shall be determined by law. Fees of the office shall not be the
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basis of compensation for officers or employees of county offices. Per diem
compensation for members of the Quorum Court shall be fixed by law.

It is noted that the Commission has addressed the topic of Justices of the Peace performing
marriages in a previous advisory opinion. That opinion, No. 2008-EC-007, focused on the
receipt of an “honorarium” by a Justice of the Peace for performing a marriage ceremony.,

The analysis in Advisory Opinion No. 2008-EC-007 centered around the gift prohibition statute,
Ark. Code Ann. § 21-8-801, which provides, in pertinent part, as follows:

[n]Jo public servant shall...[r]leceive a gift or compensation as defined in
subchapter 4 of this chapter, other than income and benefits from the
governmental body to which he or she is duly entitled, for the performance of the
duties and responsibilities of his or her office or position.

In that particular opinion, the Commission recognized that performing marriage ceremonies
constitutes a “duty or responsibility” of the office of Justice of the Peace in accordance with Ark.
Code Ann. § 9-11-213. Said statute vests a person holding the office of Justice of the Peace with

the power to solemnize marriages.

As the Commission has recognized numerous times, Ark. Code Ann. § 21-8-801 serves to
prohibit a public servant from receiving a gift for performing the duties and responsibilities of
his or her office or position. Because the definition of “gift” specifically excludes anything with
a value of $100 or less, the Commission concluded in Advisory Opinion No. 2008-EC-007 that it
would be permissible for a Justice of the Peace to receive an honorarium for performing a
marriage ceremony provided such honorarium did not exceed $100.

In keeping with that prior opinion, the Commission affirms that a Justice of Peace may receive
an honorarium for performing a marriage ceremony and concludes that he or she would not be
required to list the honorarium as a source of income on his or her annual SFI. It is noted,
however, that accepting an honorarium in excess of $100 in value for performing a matriage
ceremony would constitute a prohibited gift.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-217(g)(2).
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