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The Arkansas Fthics Commission (the “Commission”) has received a written advisory opinion
request from Mr. Bryan Griffith on behalf John Burkhalter’s campaign for Lieutenant Governor
in the 2014 election cycle. The question presented is whether it is permissible under the
Arkansas campaign finance laws for a candidate to make unlimited nonmoney (or “in-kind™)
contributions to his or her campaign by providing the campaign the space for the headquarters
through [the candidate’s] business. Such contributions would be valued at fair market value for
the space used. In his request, Mr. Griffith states that the candidate is the sole owner ofa C
corporation that owns the building in which the campaign headquarters is located.

While the campaign finance laws do not place any limit on the amount of either money or
nonmoney contributions that a candidate may contribute to his or her own campaign, there is a
$2,000 contribution limit placed on persons and a $2,500 limit placed on political parties. These
limits apply to both money and nonmoney contributions.

Pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-203(b), it is unlawful for any person to make a contribution to
a candidate for any public office or to any person acting on the candidate’s behalf, which in the
aggregate exceeds $2,000 per election. Section 203(b) of the Commission’s Rules on Campaign
Finance & Disclosure (the “RCF&D”) likewise provides:

A person shall not make contributions or cumulative contributions to a candidate
or to a person acting on the candidate’s behalf which exceed $2,000 per person
per election.

The term “person” is defined in Ark. Code Ann. § 7-6-201(14)(A) and Section 200(p) of the
RCF&D to mean:

Any individual, proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, labor
union, business trust, company, corporation, association, committee, or any other
organization or group of persons acting in concert.

Unlike a sole proprietorship in which the business and its owner are the same “person,” a
corporation is recognized as a legal entity separate from its incorporators. According to the IRS’
website, “a C corporation is recognized as a separate taxpaying entity” for federal income tax
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purposes. Additionally, a corporation is governed by bylaws through officers and directors and
also has the right to sue and be sued in a court of law.

Pursuant to Ark. Code Amn. § 7-6-205(b), campaign contributions are required to be made in the
name of the person providing the funds for the contributions. For this inquiry, the real
contributor of the value of the office space in question is the C corporation instead of the
candidate because it is the owner of the building in which the candidate’s campaign headquarters
is located. In the event the building was owned directly by the candidate, then he would be the
contributor of the office space. Under that particular scenario, it would be permissible for the
candidate to make unlimited “in-kind” contributions in office space to his campaign.

Based upon the above-cited provisions of the Arkansas campaign finance laws and the
Commission’s RCF&D, it is the Commission’s opinion that a C corporation meets the definition
of the term “person” and is therefore subject to the $2,000 campaign contribution limit.
Accordingly, the Commission concludes that it is not permissible for a C corporation owned by a
candidate to make “in-kind” contributions of more than $2,000 to the candidate’s campaign for
office space for each election in which the candidate’s name appears on the ballot.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-217(g)(2).
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