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The Arkansas Ethics Commission has received a written advisory opinion request from
Vincent O. Chadick, an attorney with the Basset Law Firm in Fayetteville, Arkansas. In
his request, Mr. Bassett asks the following question:

If a candidate has raised money for a particular election and
subsequently withdraws from that election, how should the
raised funds be dispersed?

When a candidate raises or spends more than $500 toward the nomination or election to
office, the candidate has triggered campaign finance reporting pursuant to Arkansas law.
If a candidate withdraws from the campaign, Arkansas law requires the filing of a final
report of all contributions received and expenditures made that have not been disclosed
on reports previously required to be filed. This final report is due to be filed not later
than 30 days after the end of the month in which the candidate has withdrawn. Ark. Code
Amn. §§ 7-6-207(a)(1}(E), 7-6-208(a)(4)(A) and 7-6-209(a)(4)(A).

In filing a final report, the candidate is required to determine if surplus campaign funds
exist and, if so, disclose the method used to dispose of them, “Surplus campaign funds”
are defined in Atk. Code Ann. § 7-6-201(17) as any balance of campaign funds over
expenses incurred as of the day of the election except for:

(A) Carryover funds'; and

(B) Any funds required to repay loans made by the candidate from his or her
personal funds to the campaign or to repay loans made by financial institutions to
the candidate and applied to the campaign.

Pursuant to Section 230(a) of the Arkansas Ethics Commission’s Rules on Campaign
Finance and Disclosure, surplus funds from a current campaign account may also be used
to retire prior campaign debts provided the candidate “has ended the current campaIgn”
and the debt relates to personal loans to a prior campaign.

! “Carryover funds” are defined as the amount of campaign funds retained from the last election by the
candidate for future use but not to exceed the annual salary, excluding expenses allowances, set by
Arkansas law for the office sought. Ark. Code Ann, § 7-6-201(3).
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Although the definition of “surplus funds” refers to the day of the election in calculating
their amount and existence, the Commission concludes that a withdrawn candidate “has
ended the current campaign.” It follows that a withdrawn candidate should prepare his or
her final report in the same manner as a candidate who was not successful on election
day.

In that regard, it is the opinion of the Commission that a candidate who withdraws from a
campaign may dispose of the remaining funds in the same manner as any other candidate
who has “ended the current campaign.” More specifically, the candidate should first pay
debts from the current campaign and, if the candidate so desires, he or she may then
retain carryover funds.

After the payment of debts from the current campaign and the retention of carryover
funds, any funds remaining would constitute “surplus funds.” Personal loans to ‘prior
campaigns may be repaid from those surplus funds and the remaining balance of surplus
funds, if any, must be disposed of within 30 days after the end of the month in which the
candidate withdrew. Pursuant to Ark. Code Ann. § 7-6-203(h)(1), the surplus funds may
be d1sposed of by the following methods:

(1) The Treasurer of Arkansas for the benefit of the General Revenue Fund
Account of the State Apportionment Fund; '

(2) A political party as defined in Ark. Code Ann. § 7-1-101 or a political
party caucus of the Arkansas General Assembly, the Senate or House of
Representatives;

(3) A nonprofit brganization' which is exempt from taxation under Section
501(c)(3) of the Internal Revenue Code; '

(4)  Cities of the first class, cities of the second class, or incorporated towns; or
(5)  The contributors to the candidate's campaign.

This advisory opinioh is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann. §
7-6-217(2)(2).
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