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The Arkansas Ethics Commission has received a written advisory opinion request
from Nick Thompson and Ark Monroe, both of whom are registered lobbyists and
attorneys with the Mitchell Williams law firm in Little Rock, Arkansas. They have
previously contacted the Commission, by phone and in person, seeking guidance as to
how to properly report a special event' which was held on March 31, 2009. In order to
ensure they have clear guidance with respect to special events held in the future, they
have requested an advisory opinion concerning the information that should be reported
under three (3) different scenarios.

At the outset, it is noted that the reporting of special events is addressed in Ark.

Code Ann. § 21-8-604(b)(2)(C) and Section 513(c) of the Commission’s Rules on
Lobbyist Registration and Reporting. Both provide that, in the case of a special event,
expenses need not be allocated by individuals and the information reported shall include
the following six (6) items:

{1) the date of the event;

(2) the name of the event;

(3) the location of the event;

(4) the name of the governmental body or group of public servants invited;

(5) the exact amount paid by the lobbyist towards the total expenditure; and

(6) the name of the lobbyist’s eniplquer or client making the expenditure and, if
applicable, the names of all other lobbyists sharing in the cost of the payment.

' A “special event” means a planned activity to which a specific governmental body or identifiable group of
public servants is invited. Ark. Code Ann. § 21-8-402(20).
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1. What information must be included about a special event honoring
public servants on a Lobbyist Activity Report when the lobbyist has a
client that is a contributor to the event, along with other contributors
who are not registered lobbyists or do not otherwise employ a
lobbyist?

Under this first scenario, the lobbyist would be required to report all six (6} items
of information with respect to the special event. The first five (5) of these items are
straight forward. Only the last one presents any real need for discussion.

With respect to that item, a lobbyist is required to disclose the “name of the
lobbyist’s employer or client making the expenditure and, if applicable, the names of all
other lobbyists sharing in the cost of the payment.” To comply with the first part of this
provision, the lobbyist would need to simply report the name of cach employer or client
making payment toward the cost of the event.

It is noted that the second part of this provision speaks in terms of disclosing
“other lobbyists sharing in the cost of the payment.” The Commission questions,
however, whether it was specifically contemplated that persons other than lobbyists
would share in the cost of hosting a special event. As discussed below, persons who
contribute $400 or more in a calendar year toward the hosting of one or more special
events may actually trigger lobbyist registration and reporting.

The term lobbyist is defined in Ark. Code Ann. § 21-8-402(11) to include a
person who “[e]xpends four hundred dollars ($400) or more in a calendar quarter for
lobbying one (1) or more governmental bodies.” Because the hosting of special events is
a core lobbying activity, it scems logical that a person who spends four hundred dollars
($400) in a calendar quarter to engage in such activity would meet the definition of a
lobbyist.

In order to make sure proper disclosure is made, it is the Commission’s opinion a
lobbyist should list all other sponsors who contribute toward the cost of a special event.
Otherwise, the lobbyist would be left in the difficult position of having to determine
which of those sponsors had engaged in activities subjecting them to lobbyist registration
and reporting.

2. What information must be included on a Lobbyist Activity Report if the
lobbyist’s client is a trade association or chamber of commerce that
sponsors or co-sponsors an event honoring a public servant and the cost of
the event is paid by the trade association or chamber of commerce from
the regular dues structure or operating income of the frade
association/chamber of commerce? In this hypothetical, no monies are
raised from the trade association/chamber of commerce membership or
from others to pay for the costs of the reception.

Under this second scenario, the lobbyist would again be required to report all six
(6) items of information with respect to the special event. In situations where a lobbyist’s
client is a trade association or chamber of commerce and the cost of the event is paid by



the trade association or chamber of commerce from its regular dues structure or operating
income, then the lobbyist would be required to list the trade association or chamber of
commerce as his or her client but would not be required to list each of its members.

In addition to listing the trade association or chamber of commerce as his or her
client, the lobbyist would need to report other sponsors of the event. Although the statute
speaks in terms of disclosing “other lobbyists sharing in the cost of the payment,” it is the
Commission’s opinion that a lobbyist should also report the names of all other sponsors
who contributed toward the cost of the event.

Again, it is noted that persons who contribute $400 or more in a calendar year
toward the hosting of one or more special events may be subject to lobbyist registration
and reporting, By reporting all other sponsots of the event, the lobbyist avoids the risk of
failing to disclose a sponsor who has to met the definition of a “lobbyist.”

3. What information must be included on a Lobbyist Activity Report if
the lobbyist’s client is a trade association or chamber of commerce that
SPONSOIS OF CO-Sponsors an cvent honoring a public servant and the
cost of the eévent is not paid by the trade association or chamber of
commerce from the regular dues structure or operating income of the
trade association/chamber of commerce? In this hypothetical, monies
are raised from the trade association/chamber of commerce
membership or others specifically to pay for the costs of the reception.

Under this third scenario, the lobbyist would still be required to report all six (6)
items of information concerning the special event. If the lobbyist’s client is a trade
association or chamber of commerce and the cost of the event is not paid from regular
dues structure or operating income but rather from monies raised from members of the
trade association/chamber of commerce or others specifically to pay for the costs of the
event, then it is the Commission’s opinion that the lobbyist would need to list the trade
association. or chamber of commerce as his or her client, list the name of each member of
the trade association or chamber of commerce who contributed toward the cost of the
event and, finally, list the names of all other sponsors sharing in the cost of the event.

Once again, the Commission notes that persons who contributed $400 or more
during a calendar year towards the cost of one or more special events would likely meet
the definition of a lobbyist. It is the Commission’s opinion, however, that members of
the trade association or chamber of commerce listed on the lobbyist’s report would not be
required to register and report as lobbyists by virtue of their pam(:lpatmn in the event.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann, §
7-6-217(2)(2).
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