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The Arkansas Ethics Commission is issuing this advisory opinion on its own
initiative to address the question of whether or not Ark. Code Ann. § 7-6-217(c)(1) serves
to prohibit a member of the Arkansas Ethics Commission from simultaneously serving on
another state board or commission. This particular statutory provision provides as
follows:

No member of the [Ethics] commission shall be a federal, state, or focal
government official or employee, an elected public official, a candidate for
public office, a lobbyist as defined in § 21-8-402(11), or an officer or paid
employee of an organized political party as defined in § 7-1-101.

The answer to this question turns upon whether or not an Ethics Commissioner is a
“government official” within the meaning of this particular provision. Although that
term is not defined, the statutory definitions of other terms included in this provision give
direction in determining the term’s meaning.

The terms “public employee” and “public official” are defined in Ark. Code Ann. §
§ 21-8-402(16) and (17), respectively, as follows:

(16)(A) “Public employee” means an individual who is employed by a
governmental body or who is appointed to serve a governmental body.
(B) “Public employee” shall not include public officials or public
appointees; [and]

(17) “Public official” means a legislator or any other person holding an
elective office of any governmental body, whether elected or appointed to
the office, and shall include such persons during the time period between
the date they were elected and the date they took office[.]
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At first blush, it might seem logical to conclude that the term “government
official” means a person who holds an elective office of a governmental body. A closer
reading of Ark. Code Ann. § 7-6-217(c)(1) reveals, however, that the statutory
prohibition includes “elected public officials” as a separate category.

When called upon to interpret a statute, it is the Commission’s duty, if possible, to
give meaning to each term used. Accordingly, the Commission has concluded that the
term “government official” means something other than a person bolding an elective
office of a governmental body.

Black’s Law Dictionary, Seventh Edition, defines the term “official” as “[o]ne
who holds or is invested with a public office.” In turn, the term “public office” is defined
in Black’s as “[a] position whose occupant has legal authority to exercise a government’s
sovereign powers for a fixed period.”

Based upon theses definitions and in keeping with its duty to give meaning to
each of the terms used in a statute, the Commission concludes that the term “government
official” means a person who holds a position in federal state, or local government by
virtue of which he or she is authorized to exercise regulatory powets.

It is clear that a person appointed as a member of the Arkamsas Ethics
Commission fits within that definition. Accordingly, it is the Commission’s opinion that
Ark. Code Ann. § 7-6-217(c)(1) does, in fact, serve to prohibit a member of the Arkansas
Ethics Commission from simultaneously serving on another state board or commission.

This advisofy opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann.
§ 7-6-217(g)(2) .
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