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The Arkansas Ethics Commission has received a written advisory opinion request
from Joan Cash, State Representative, District 75. In her opinion request, Representative
Cash asks if it is permissible for a Justice of the Peace to accept an honorarium for
performing a marriage ceremony.

The statute applicable to this question is Ark. Code Ann. § 21-8-801 which
provides, in pertinent part, as follows:

[n]o public servant shall...[r]eceive a gift or compensation as defined in subchapter
4 of this chapter, other than income and benefits from the governmental body to
which he or she is duly entitled, for the performance of the duties and
responsibilities of his or her office or position.

The term “public servant” is defined in Ark. Code Ann. § 21-8-402(18) to include
any person holding an elective office of any governmental body. A person holding the
office of Justice of the Peace meets that definition and, therefore, is subject to the
foregoing statutory prohibition.

In Advisory Opinion 99-EC-007, the Commission specifically addressed the scope
and meaning of Ark. Code Ann. § 21-8-801. As explained in that opinion, the
Commission has determined that a gift is prohibited by Ark. Code Ann. § 21-8-801 if
there is a unidirectional relationship between the gift and the action — i.e., the gift is for or
because of the action.

The Commission went on to note that the statute does not speak in terms of a
public servant performing a specific act or duty. Instead, it uses the language "for the
performance of the duties and responsibilities of his or her office or position." The
Commission interpreted that language to mean "for doing his or her job." Thus, Ark.
Code Ann. § 21-8-801 prohibits the receipt of a gift intended to reward a public servant
for doing his or her job.

Visit Us At Our Web Site
www.arkansasethics.com



The Commission subsequently promulgated a set of Rules on Gifts and the
statutory prohibition in question is encompassed within § 303 those rules. The definition
of "gift," as set forth in Ark. Code Ann. § 21-8-402(5) and in § 300 (b) of the Rules on
Gifts, specifically excludes anything with a value of one hundred dollars ($100.00) or
less. Accordingly, a public servant may receive an item conferred to show appreciation
for the public servant’s job performance so long as the item is not worth more than one
hundred dollars ($100.00).

Pursuant to Ark. Code Ann, § 9-11-213, a person holding the office of Justice of
the Peace is vested with the power to solemnize marriages. Although a Justice of the
Peace is not required to conduct marriage ceremonies, the power to do so flows directly
from the holding-of that office. Accordingly, the Commission finds that performing
marriage ceremonies constitutes a “duty or responsibility” of the office of Justice of the

Peace.

Based on the foregoing, the Commission concludes that a Justice of the Peace is
prohibited from receiving a gift for performing a marriage ceremony. Because the
definition of “gift” excludes anything with a value of $100 or less, it would be
permissible for a Justice of the Peace to receive an honorarium for performing a marriage
ceremony provided such honorarium does not exceed $100.  Stated conversely,
acceptance of an honorarium in excess of $100 would be a prohibited gift pursuant to
Ark. Code Ann, § 21-8-801.

This advisory opinion is issued by the Commission pursuant to Ark. Code Ann.
§ 7-6-217(g)(2) . _
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