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The Ethics Commission has received a written request for an advisory opinion from
James Bopp, Jr. and Raeanna S. Moore, attorneys seeking an opinion on behalf of one of
their clients, Arkansas Right to Life (‘“ARTL”). In the advisory opinion request, counsel
asks whether Arkansas’ campaign finance statutes apply to-issue ads such as the ones
described in the following samples:

1. Television — Voice Over: Arkansas Values. They must be protected! But
‘ some want to take them away. Children need their parents love and
direction when making difficult life choices! Some people say that
Arkansas laws are adequate to protect children who find themselves facing
an unplanned pregnancy. Who are these people? Arrogant politicians like
John Smith, ignoring the need to protect Arkansas values by giving in to
special interests. Call John Smith at xxxX-XXX-XXXXx, and tell him to protect
your children!
2. Radio — Voice Over: Here in Arkansas we have a proven leader in Jane
Doe, who is fighting to protect the unborn, the elderly and the disable.
Some are trying to stop progress here in Arkansas by giving in to liberal
special interest groups. Jane Doe has spent 12 years fighting those special
interests and their liberal anti-family agenda. Call Jane Doe at xxx-xxx-
xxxx and thank her for fighting for Arkansas’ future.

The request states that these ads would be paid for from the general funds of ARTL and
may or may not involve consultation with a candidate. Additionally, the request includes
a legal analysis in which counsel submits that Arkansas’ definitions of “contribution” and
“expenditure” contain “the same vague language, i.e. ‘for the purpose of influencing the
nomination or election’ of a candidate, that the Supreme Court found unconstitutional in
Buckley.”
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The statutory definitions of the terms at issue are defined by Ark. Code Ann. § 7-6-201.
These terms are defined as follows:

(4)(A) “Contribution” means, whether direct or indirect, advances...or anything
of value. ..to a candidate, {or] committee... made for the purpose of influencing -
the nomination or election of any candidate.”
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(8) “Expenditure” means a purchase...or anything of value...made for the
purpose of influencing the nomination or election of any candidate.”
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(11) “Independent expenditure” means any expenditure which is not a
contribution: and (A) Expressly advocates the election or defeat of a clearly
identified candidate for office; (B) Is made without arrangement, cooperation, or
consultation between any candidate ... and the person making the expenditure...;
and (C) Is not made in concert with or af the request or suggestion of any
candidate...”
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(12) “Independent expenditure committee” means any person who receives
contributions from one (1) or more persons in order to make an independent
expenditure and is registered pursuant to § 7 -6-215 prior to making expenditures.”

In analyzing this request, the Commission is keenly aware that the subject of this request
touches on a much debated issue in the campaign finance arena. Since the Supreme
Court’s decision in Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1, 96 8.Ct. 612, 46 L.Ed 2d 659 (1976),
the regulatory community has been challenged to make certain that its campaign finance
laws balance the right of association (which is connected to the right of speech protected
by the First Amendment) and the “legitimate governmental interests in informing the
public of the source of financial support for political discourse, deterring corruption and
maintaining records necessary to detect violation of contributions limits.” Buckley, 424 at
67-68, 96 S.Ct. 612.

Quoting from Buckley, the opinion request correctly states that “political” speech enjoys
the highest constitutional protection: “Discussion of public issues and debate on the
qualification of candidates are integral to...our Constitution. The First Amendment
affords the broadest protection to such political expression in order to assure the



unfettered interchange of ideas...[Tlhere is practically universal agreement that a major
purpose of that Amendment was to protect the free discussion of governmental
affairs. .. .of course includ(ing) discussions of candidates...” citing Buckley v. Valeo, 424
U.S. 1, 14 (1976) (internal citations omitted).

Accordingly, it is necessary to answer the question presented in light of applicable court
decisions addressing the constitutionality of the phrase “for the purpose of influencing”
under the First Amendment. Precedent has clearly established that this phrase must be
construed to require language of “express advocacy” before reporting requirements may
be imposed. See, e.g, Buckley, (1976); Federal Election Commission v. Massachusells
Citizens for Life, Inc., 479 U.S. 238, 107 8.Ct. 616, 93 L.Ed.2d 539 (1986) (“MCFL"),
Meclntyre v. Ohio Elections Commission, 514 U.S. 334 (1995); and Jowa Right to Life
Committee, Inc. v. Williams, 187 F.3d 963 (8th Cir. 1999). “To avoid uncertainty, and
therefore invalidation of a regulation of political speech, the Supreme Court in Buckley,
established a bright-line test. The Supreme Coust’s focus was on whether the
communication contains “express” or “explicit” words of advocacy for the election or
defeat of a candidate.” Iowa Right to Life Committee, Inc. v. Williams, 187F. 3d 963
(8" Cir. 1999) (internal citations omitted).

“Communications that discuss the record and philosophy of specific candidates, like the
one before us, do not constitute express advocacy under Buckley and MCFL unless they
also contain words that exhort viewers to take specific electoral action for or against the
candidates.” California Pro-Life Council, Inc. v. Getman, 328 F. 3d 1088 (™ Cir. 2003),
(internal quotation marks and citation omitted).

As a helpful mechanism to grasp the possible types of communication and the applicable
laws regulating certain political speech, the Commission has prepared a table or graph to
illustrate its determination that issue advocacy, without explicit words urging action to
“vote for” or “vote against” a clearly identified candidate, is unregulated political speech
and not subject to Arkansas’ campaign finance laws.

Express Advocacy No Express Advocacy
Cooperation | Contribution to candidate Unregulated, issue
- With ($2,000 limit) advocacy
Candidate
No Independent Expenditure
Cooperation | (registration and reporting Unregulated, issue
With required; amount advocacy
Candidate unlimited)




Based on the facts presented and the applicable law, it is the Commission’s opinion that
the content of the ads as described in the opinion request do not expressly advocate the
election or defeat of a clearly identified candidate and therefore the ARTL would not be
required to register and file reports as an independent expenditure committee. These
proposed ads constitute issue advocacy protected from regulation by the State under the
First and Fourteenth Amendments to the Constitution.

It is noted that this opinion is being issued based on the provisions set forth above as
applied specifically to the issue ads as described in the request. Paid advertisements
which expressly advocate the election or defeat of a clearly identified candidate are
regulated through the law as applied to independent expenditures or as political
contributions reported by the candidate benefited.

Finally, because payment of the proposed ads would come from the general funds of
ARTL, as opposed to funds solicited for the purpose of making contributions to
candidates, the ARTL would not trigger the political action committee (PAC) registration
and reporting requirements in connection with the running of these ads.’

This opinion is issued by the Arkansas Ethics Commission pursuant to Ark. Code Ann. §
7-6-217(g)(2).
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! As defined in Ark. Code Ann. § 7-6-201(1)(A), an approved PAC means any person who:

(i) Receives contributions from one (1) or more persons in order to make contributions to
candidates, ballot question committecs, legislative question committees, political parties,
county political party committees, or other political action committees;

(ii) Does not accept any contribution or cumulative contributions in excess of five thonsand dollars
($5,000) from any person in any calendar year, and
(ii1) Registers pursuant to § 7-6-215 prior to making contributions.

To qualify as an approved PAC, the committee is required to register with the Secretary of State within
fifteen (15) days after accepting contributions during a calendar year which, in the aggregate, exceed five hundred
dollars ($500). The registration is to be annuatly renewed by January 15, unless the committee has ceased to exist. The
committee is required to maintain for a period of four (4) years records evidencing the name, address, and place of
employment of each person who contributed to the committes, along with the amount contgbuted, and the name and
address of each candidate who received a contribution from the committee, along with the amount contributed. Ark.
Code Ann. § 7-6-215(a)(1) and (2).



